Vad har dina händer och fingrar med nervsystemet att göra?

Aug 16, 2024By Jenny Huzell
Jenny Huzell

Använd händerna.

Att röra på händerna är inte bara viktigt för att hålla muskler och leder smidiga, det har också en avgörande betydelse för nervsystemets funktion och hälsa. 

Crowd, hands and heart sign with group of people, community and friends with emoji for care, freedom and health outdoor. Fans, concert and support of men and women on solidarity for charity thank you

1. Stimulering av Hjärnan

Våra händer har en stor representation i hjärnans motoriska och sensoriska områden. Genom att röra på händerna stimuleras dessa områden, vilket hjälper till att bibehålla och förbättra hjärnans plasticitet, dvs. hjärnans förmåga att anpassa sig och skapa nya kopplingar. Regelbunden användning av händerna genom rörelser och aktiviteter som att skriva, rita, spela instrument eller hantverk hjälper till att hålla hjärnan aktiv och engagerad.

2. Förbättrad Nervkommunikation

Handrörelser aktiverar nervsignaler som skickas från händerna till hjärnan och tillbaka igen. Denna kommunikation är avgörande för att upprätthålla koordination, finmotorik och sensorisk feedback. Genom att röra på händerna regelbundet stärks dessa nervbanor, vilket förbättrar både motoriska färdigheter och känslighet.

3. Förebyggande av Neurologiska Problem

Att hålla händerna aktiva kan hjälpa till att förebygga eller lindra symptom på neurologiska tillstånd som karpaltunnelsyndrom, nervkompression och andra handrelaterade problem. Genom att röra på händerna regelbundet förbättras blodcirkulationen och nervfunktionerna, vilket minskar risken för nervskador och degenerativa tillstånd.

4. Lindring av Stress och Ångest

Handrörelser, särskilt de som är repetitiva och rytmiska, som att sticka, måla eller stressbollar, kan ha en lugnande effekt på nervsystemet. Dessa aktiviteter hjälper till att reducera stresshormoner och främjar avkoppling, vilket kan vara särskilt viktigt för att hantera ångest och spänningar.

Human Brain Front View, Object + Shadow Clipping Path

5. Stöd för Finmotoriska Färdigheter

Finmotoriska färdigheter är beroende av regelbunden övning och rörelse av händerna. Dessa färdigheter är viktiga för vardagliga uppgifter som att skriva, knäppa knappar och använda bestick. Genom att hålla händerna aktiva bibehåller och förbättrar vi dessa viktiga färdigheter, vilket också har en positiv inverkan på vårt självständiga liv och vår förmåga att utföra dagliga sysslor.

6. Sensorisk Integrering
Händernas rörelser ger sensorisk feedback till hjärnan som hjälper oss att förstå och interagera med vår omgivning. Genom att röra och känna på olika texturer och föremål får hjärnan viktig information om världen omkring oss, vilket hjälper till att integrera sensoriska intryck och finjustera kroppens reaktioner.

Handrörelser är en kritisk roll för att upprätthålla ett friskt och välfungerande nervsystem.

Genom att regelbundet röra på händerna stimulerar vi hjärnan, förbättrar nervkommunikationen, förebygger neurologiska problem, lindrar stress och bibehåller våra finmotoriska färdigheter.

Det är därför viktigt att inkludera olika handaktiviteter i vår dagliga rutin för att stödja vårt nervsystems hälsa och välmående.


Gå gärna med i vår Community Sustainable Body & Mind.👇

Här är länken till vår Community.