Varför är det så viktigt att hjälpa lymfsystemet?

Jenny Huzell
Aug 13, 2024By Jenny Huzell

Lymfsystemet är din kropps eget reningsverk. 

Trots att det spelar en avgörande roll i vårt immunförsvar, är det få som känner till dess verkliga betydelse.

I detta inlägg ska vi gå igenom varför lymfsystemet är så viktigt, och varför vi behöver hjälpa det att fungera optimalt.

Vad är lymfsystemet?
Lymfsystemet är ett nätverk av organ, lymfkörtlar, lymfkärl och lymfvätska som samarbetar för att skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar. Det fungerar som en avfallshanterare, som hjälper till att rensa bort toxiner, avfallsprodukter och främmande ämnen från vävnaderna. Systemet transporterar också vita blodkroppar, som är en del av immunförsvaret, till platser där de behövs.

Utmaningen med Lymfsystemet Ingen egen pump
En av de största utmaningarna för lymfsystemet är att det, till skillnad från blodcirkulationen, saknar en egen pump som driver runt vätskan. Hjärtat fungerar som en pump för blodet, men lymfvätskan är beroende av kroppens rörelser för att kunna cirkulera. Detta innebär att om vi är stillasittande eller inte rör oss tillräckligt, kan lymfvätskan stagnera och leda till svullnad, försämrad immunfunktion och en känsla av trötthet och tyngd i kroppen.

Därför är det viktigt att hjälpa lymfsystemet - Stärker immunförsvaret

Eftersom lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret, kan ett effektivt fungerande lymfsystem bidra till att kroppen snabbare och effektivare kan bekämpa infektioner och sjukdomar. Genom att stödja lymfflödet kan vi hjälpa kroppen att bli av med virus och bakterier snabbare.

Förbättrar avgiftning
Lymfsystemet hjälper till att avlägsna gifter och avfallsprodukter från kroppen. Ett trögt lymfsystem leder till att dessa ämnen samlas i kroppen, vilket påverkar vår hälsa negativt.

Genom att stimulera lymfsystemet stödjer du kroppens naturliga avgiftningsprocess vilket gör att gifter och ansamlingar rensas ut. Du stärker på så sätt immunförsvaret och mår mycket bättre. 

Många upplever svullnad i benen, fötterna eller andra delar av kroppen, särskilt efter långa perioder av stillasittande.
Detta kan bero på att lymfvätskan inte flödar som den ska.

Genom att hjälpa lymfsystemet minskar dessa obehag och det främjar en bättre cirkulation.

Ett fungerande lymfsystem innebär att kroppen effektivt kan transportera bort avfallsprodukter och hålla cellerna friska. Detta kan leder till ökad energi och en känsla av lätthet i kroppen.

Hur kan man hjälpa lymfsystemet?

Lyckligtvis finns det flera sätt att stödja lymfsystemet och hjälpa det att fungera optimalt:

En lymfmassage, utförd av en utbildad terapeut hjälper till att aktivera lymfflödet som minskar svullnad och värk.

Lymfsystemet är en väldidgt viktig del av vår kropp som förtjänar mycket mer uppmärksamhet.

Genom att ta hand om vårt lymfsystem kan vi inte bara förbättra vårt immunförsvar utan också öka vår allmänna hälsa och välbefinnande.

Vi hjälper dig att stärka din hälsa så att du får en mer hållbar livsstil. 

Woman receiving decollete massage in bright beauty salon